Kollagén tabletta és kollagén folyadék: melyiket válaszd?

2020. március 31.

A kollagént fogyasztók között örök kérdés, hogy melyik formátumot érdemes választani? Vannak, akik a kollagén porokat részesítik előnyben, míg mások a folyadékokra és a tablettákra esküdnek.

A sok eltérő kutatás, vélemény és interneten elérhető cikkek között nehéz döntést hozni, de az igazság az, hogy a legmegfelelőbb beviteli mód az, amelyiket képes vagy beilleszteni a mindennapjaidba. A kollagén bevitele temérdek előnnyel jár, és azt a módszert ajánlott választani, amelyikkel a legkönnyebben tudsz gondoskodni a rendszeres utánpótlásról. Ebben a cikkben két formátum, a folyadék és a tabletta előnyeit, illetve hátrányait ismerheted meg.

a kollagén ital élőnyei

A kollagén folyadékok előnyeiről és hátrányairól

Általánosan elfogadott tény a kollagénről (valamint a legtöbb hatóanyagról), hogy a folyadék verhetetlen felszívódási sebességben és hatékonyságban. A testnek nem kell lebontania egy folyékony kivonatot, ami az összetevők jobb felszívódását eredményezik. Az asszimilálódási folyamat nem tart tovább 1-4 percnél, ami az időszűkében lévő embereknél egy kifejezetten jelentős előny.

A kollagén ital természetesen az emésztésre is jobb hatással van, ráadásul nem kell keresztülmenni a tabletták lenyelésén, ami egy nehézkes folyamat lehet gyermeknél és időseknél.

A kollagén folyadék bevitele akkor lehet problémás a számodra, ha nem találsz olyan változatokat és ízeket belőle, amiket szívesen fogyasztasz. Kollagénes termékek számtalan különféle ízben érhetők el, de amennyiben ezek nem válnak kedvedre, a napi bevitel kellemetlenné válhat.

A kollagén tabletták előnyeiről és hátrányairól

A kollagén tabletta kiváló alternatívát nyújt arra az esetre, ha egy semleges ízű beviteli formára vágysz. A legtöbb ilyen termék általában gélkapszulában lévő kollagén por formájában érhető el az üzletekben és különféle méretekben, illetve dózisokban kínálják. Attól függően, hogy mekkora méretű kapszulákról van szó, naponta többször is szükség lehet a kollagén bevitelre, ha azonban nem okoz gondot a tabletták lenyelése, ez egy rendkívül gyors és egyszerű folyamat lehet.

Felszívódás és hatékonyság terén a kollagén tabletták általában elmaradnak a folyadékoktól. A tabletták esetében a szervezetnek időre van szüksége, hogy lebontsák őket, ami általában 20-30 percbe telik. Azonban nem csak a sebesség terén kell kompromisszumot kötni: míg a folyadékok esetében a felszívódás aránya 98% körül mozog, addig a tabletták esetében ez a szám 39-53% között mozog az emésztésünk hatékonyságától függően. Mivel kollagénből nagyobb mennyiségre van szükség, hogy éreztesse az egészségügyi hatásait, még a koncentráltabb kollagén tabletták is nagyok lehetnek: ez a mindennapokban megnehezítheti a bevitelt, különösen gyermekek és idősek számára.