Irodai PC + asztali számítógép

2015. május 13.

Amikor az ember egy új irodai PC beszerzésén gondolkodik, mégis milyen erős, illetve milyen típusú számítógépet érdemes választania? Bár a legtöbben manapság nem meglepő módon laptopokban gondolkodnak, nagy mennyiségű rendelés esetén gazdaságosabb lehet egy asztali számítógép attól függően, hogy honnan szerzi be az ember. Sok olyan, irodai PC témában tapasztalt vállalat létezik, amely nagy mennyiségű rendelés esetén különféle kedvezményeket biztosít a cégeknek, ha asztali számítógép mellett döntenek. Ezek fényében érdemes meggondolni, hogy a hordozhatóság, vagy inkább a baráti ár a fontosabb.

A másik nagy kérdés az szokott lenni, hogy mégis mennyire erős legyen egy irodai PC? Elvégre a legtöbb helyen csak egyszerű szövegszerkesztésre, adatbázisok kezelésére, illetve levelezésre használják őket. Ez igaz lehet, ennek ellenére nem érdemes a létező legolcsóbb megoldásra törekedni. Amennyiben az irodában egy asztali számítógép lassú, az nem csak a felhasználónak okozhat temérdek frusztrációt, de még a munka elvégzésében is hátráltatja az illetőt. Éppen ezért érdemes belőni egy közepes árkategóriájú irodai PC megvételét.

Az irodákban használt gépeknél manapság a kétmagos AMD vagy Intel processzorok, illetve legalább 4 GB RAM számít elfogadhatónak. Ez az érték viszont jelentősen változhat attól függően, hogy a cég milyen területre specializálódott. Míg szövegszerkesztésre egy táblázatkezelésre teljesen megfelelő egy viszonylag gyengébb irodai PC is, addig a grafikus munkához, illetve a webfejlesztéshez már ajánlott erősebb processzor, és legalább 8 GB RAM, de már a 16 GB is egyre elterjedtebb. A grafikus munkákhoz ráadásul a videokártya sem elhanyagolható, így aki ilyen területre specializálódott, annak szinte biztos, hogy nem lesz elég egy gyengébb asztali számítógép. Ami a tárhelyet illeti, a kapacitás ugyancsak változó lehet munkaterülettől függően. A legtöbb cégnek nagy valószínűséggel elég 300 és 500 GB közötti tárhelyben gondolkodnia, de például aki nagy méretű képekkel és videókkal dolgozik, annak az 1 TB hellyel rendelkező irodai PC is kevés lehet egy idő után.